NAIXEMENT DE LA REPRESENTACIÓ DEL RESCAT DE LES CENT DONZELLES

Els anys 60 la U.E.C (Unió Excursionista de Catalunya) de Bagà, Van muntar grans espectacles a la Plaça Porxada que van tenir un gran resó popular, com l’estrena del Cançoner de Bagà i el de la Vall d’Aran i sota la direcció d’Elisard Sala. Ja en aquell temps es va escriure l’obra del rescat, però per diferents motius es va quedar dins d’un calaix.
L’obra és original de Mn. Serra i Janer, amb l’adaptació de Jaume Batiste, les músiques són d’Elisard Sala (compositor Baganès) i amb les adaptacions de Lluís Albert.
Davant la voluntat d’una part de la gent del poble, de representar la llegenda que ha anat passant de pares a fills, es reuneixen l’Ajuntament de la Vila, La junta del Rescat i la Junta del Grup de teatre la faia i es comença a treballar en aquest projecte. Això va ser a l’any 1989.
És van encarregar els decorats als Germans Salvador, segons un disseny d’en Jaume Batiste.  El vestuari, va ser confeccionat per un grup de persones de Bagà, que ho van fer voluntàriament.  
La primera posada en escena de la representació es va fer el 29 de juliol de 1990.  Aquesta representació va formar part dels actes commemoratius de la celebració del centenari de Joan Amades.
Des de l’any 1991 fins el 1993 l’Ajuntament de Bagà va ser l’encarregat de portar el pes de la representació.
L’any 1995, es va crear el Patronat del Rescat de les cent donzelles, integrat per diverses persones de la Vila. Aquesta entitat el va organitzar durant els anys 95 i 96.
L’any 1998, neix l’Associació Medieval de Bagà, amb la finalitat de posar en escena la representació del Rescat així com organitzar el mercat medieval, dins el nucli antic de la Vila. Aquesta associació organitza el rescat durant els anys 98, 99, 2002 i 2003.
Durant els anys 2004 fins al 2008, la representació del rescat de les cent donzelles no es va poder posar en escena.
Sempre havia quedat pendent tornar a reprendre l’escenificació de la llegenda. Era un repte i un desig de tots els baganesos i baganeses. 
L'any 2009 el Grup de Teatre la Faia conjuntament amb l'Ajuntament de Bagà van posar en escena la representació del Rescat.
Per tal de què la llegenda tingués unes representacions continuades, vam parlar amb l’Ajuntament de Bagà  i es va proposar de fer el rescat conjuntament amb Vila-seca. Bagà està agermanada amb Vila-seca i l’agermanament comença amb la llegenda del rescat. Aquest agermanament va ser oficial l’any 1993, tot i que l’any 1965, en què es va reconstruir el Piló del rescat que hi ha a Vila-seca, ja es van establir els primers contactes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada